2017 m. gruodžio 4 d., pirmadienis

Bitcoin Pagrindinės sąvokos ir apibrėžimai

Bitcoin (neskaičiuotinas daiktavardis) – Bitcoin yra projekto pavadinimas, kurio pradininkas yra Satoshi Nakamoto. Bitcoin taip pat yra kriptovaliutos pavadinimas.

Bitcoinai (angl. Bitcoins) (skaičiuotinas daiktavardis) – Bitcoin, taip pat trumpinama kaip BTC. 1/1000000 valiutos dalis kūrėjo garbei pavadinta – satoshi.

Adresas (angl. Address ) arba Bitcoin adresas - tai 27-34 raidžių ir skaitmenų identifikatorius, kuris prasideda 1 arba 3, apibrėžiant galimo bitcoin mokėjimo paskirties vietą.

Pavedimas (angl.Transaction) – tranzakcija yra vienetinė operacija, kurios metu perkeliame bitcoiną iš vieno adreso į kitą.

Blokas (angl. Block) – informacijos įrašas, talpinantis pavedimus, įvykdytus po paskutinio patvirtino bloko.

Blokų grandinė (angl. Block Chain) – tai rinkinys visų blokų, kuriais dalinasi sistemoje dalyvaujantys mazgai.

Pradinis blokas (angl. Genesis Block ) – tai blokas, kuris buvo įkoduotas į standartinį klientą, kad būtų naudojamas kaip blokų grandinės pradžios taškas.

Klientas (angl. Client ) – tai aplikacija, skirta vartotojui. Naudojama atlikti operacijoms Bitcoin tinkle.

Standartinis Klientas (angl. Standard Client) – originalus klientas, kurtas Bitcoin projekto kūrėjo, jis nusako, kaip turėtų tarpusavyje dirbti klientai.

Tinklas (angl. Network ) – Bitcoin tinklas yra bendras pavadinimas visų tarpusavyje sujungtų aplikacijų, kurios keičiasi informacija apie blokus, tranzakcijas ir prijungtus klientus.

Piniginė (angl. Wallet ) – adresų grupė, sukurta kliento ir saugoma lokaliame dokumente.

Kasėjas (angl. Miner) – kompiuterio mašina, kurioje vykdoma programa skirta išspręsti ar „iškasti“ naujus blokus.